• Schimbarea

  începe la Cluj!

  sondaj de opinie, Cluj-Napoca, alegeri europarlamentare, februarie - martie 2019, USR Cluj

 • Dacă alegerile pentru Parlamentul European ar avea loc duminică, pentru care partid ați vota?

  Cluj-Napoca, opțiuni de vot

  77% dintre persoanele care au răspuns chestionarului au exprimat o opțiune de vot

  Sondajul de opinie a fost efectuat, de IRES, la finele lunii februarie și începutul lunii martie în municipiul Cluj-Napoca. Marja de eroare este de 3,0%, numărul respondenților fiind de 1021. Baza de date a fost ponderată pentru gen și vârstă conform datelor Institutului Național de Statistică privind populația după domiciliu la data de 1 iulie 2018 și pentru nivel de educație și etnie conform recensământului din 2011. Sondajul a fost efectuat pentru USR Cluj. Interviurile s-au desfășurat față în față.

  Cluj-Napoca, opțiuni de vot, persoane care au declarat că merg sigur la vot, pe 26 mai 2019

  43% dintre persoanele care au răspuns la chestionar au afirmat că merg sigur la vot și au o opțiune de vot. Procentul persoanelor care vor merge la vot poate fi ponderat de numărul relativ mare de persoane care nu au refuzat să răspundă la un chestionar politic, fapt care nu schimbă, însă, procentul opțiunilor de vot

  Intenția de vot pentru Alianța 2020 USR PLUS în municipiul Cluj-Napoca este înaltă, ea ocupând primul loc, cu aproape 37% din voturi (dacă sunt luate în calcul toate persoanele care au exprimat o opțiune de vot), sau cu 40,4% din voturi (dacă sunt luate în calcul persoanele sigure că vin la vot la europarlamentare).

  La alegerile parlamentare din decembrie 2016, primele la care USR a participat la nivel național, rezultatele în Cluj-Napoca au fost: PNL - 27,6%, USR - 22,3%, PSD - 19,5%, UDMR -14,9%, ALDE - 5,3%, PMP - 3,1%

 • În ce măsură sunteți mulțumiți de activitatea următorilor parlamentari clujeni?

  Parlamentarii USR, în topul ”mulțumirii”

  Gradul de mulțumire privitor la activitatea parlamentarilor clujeni a fost testat fără asocierea cu formațiunile politice din care fac parte

  După doi ani de la intrarea în politică, parlamentarii clujeni ai USR, Emanuel Ungureanu (deputat) și Mihai Goțiu (senator), au o notorietate peste medie (peste 30%) și un grad de favorabilitate peste medie (11%). Parlamentarii USR sunt devansați doar de Marius Nicoară (fost președinte al CJ Cluj, fost candidat al USL la Primăria Cluj, aflat la al 3-lea mandat de senator) în ceea ce privește notorietatea și favorabilitatea.

  Parlamentarii USR se bucură de un grad mare de favorabilitate în rândul susținătorilor Alianței 2020 USR PLUS (Mihai Goțiu: 22% - mulțumiți, 4% - nemulțumiți, 43% - notorietate; Emanuel Ungureanu - 17% mulțumiți, 6% - nemulțumiți,39% - notorietate).

  În termeni absoluți și nu relativi, Emanuel Ungureanu și Mihai Goțiu au potențial de creștere atât în rândul populației orașului cât și în percepția votanților Alianței.

 • Mihai Goțiu, senator USR

  • notorietate mare (41%) și  grad relativ înalt de apreciere (23%) în rândul persoanelor care au absolvit un masterat sau un doctorat
  • notorietate mare (47%) și grad relativ înalt de apreciere (25,5%) în rândul patronilor și PFA
  • electoratele în care mai mult de 10% au o părere bună: Demos (33%) și USR (22%)
  • notorietate semnificativ mai mare în rândul bărbaților (42%) decât femeilor (22%)
  • aprobare peste medie în rândul persoanelor cu vârsta între 30 și 44 de ani (15%)
  • notorietate mai mare în rândul celor care consumă presa locală zilnic (39%) sau de mai multe ori pe săptămână (41%) 
  • notorietate mare în rândul electoratelor PSD (52%) și ALDE (32%), convertită în părere negativă (16% din votanții PSD și 23% din votanții ALDE sunt nemulțumiți de activitatea sa)
 • Emanuel Ungureanu, deputat USR

  • notorietate semnificativ mai mare în rândul bărbaților (34%) decât a femeilor (27%)
  • aprobare peste medie în rândul persoanelor cu vârsta peste 30 și 44 de ani (16%)
  • popularitate peste medie în rândul persoanelor cu o educație redusă (școala primară 17%, gimnaziu 13%, zece clase 19%) și extrem de avansată (absolvenți masterat sau doctorat 18%)
  • corelație directă între consumul de presă și notorietate : în rândul celor care consumă presa locală zilnic 45,5%, de mai multe ori pe săptămână 35%, în rândul consumatorilor ocazionali 26%, în rândul celor care nu citesc presa locală niciodată 19%
  • corelație directă între consumul de presă și popularitate: în rândul celor care consumă presa locală zilnic 23,5%, de mai multe ori pe săptămână 13%, în rândul consumatorilor ocazionali 11,5%, în rândul celor care nu citesc presa locală niciodată 7,5%.
  • popular peste medie în rândul electoratelor Pro România (38%) și PNL (17%)
 • Susținătorii Alianței 2020 USR PLUS

  Arhetip

  Clasa de mijloc cu venituri peste medie și elitele profesionale care beneficiază de pe urma dezvoltării orașului

  Atribute

  Vârsta mediană 37 de ani, absolvent de facultate, masterat sau doctorat; are loc de muncă sau e patron/PFA,, este îngrijorat de trafic (dacă are mai mult de 30 de ani) și de prețurile de pe piața imobiliară (cei sub 30 de ani). Are cont de Facebook, citește presa locală cel puțin de câteva ori pe săptămână

   

  55% din votanții Alianței 2020 USR PLUS sunt absolvenți cu licență, masterat sau doctorat

   

  50,5% din votanții Alianței 2020 USR PLUS au vârsta între 30 și 44 de ani

   

  10,5% din votanții Alianței 2020 USR PLUS sunt de etnie maghiară.

   

  38% din votanții Alianței 2020 USR PLUS lucrează în mediul privat

   

  15% din votanții Alianței 2020 USR PLUS lucrează la stat sau în administrația locală

   

  18% din votanții Alianței 2020 USR PLUS sunt pensionari

   

  Electoratul Alianței este mai hotărât să vină la vot decât restul eșantionului sau decât celelalte electorate: 62% din votanții USR alegând 10 pe o scală unde 1 înseamnă „sigur nu voi merge la vot” iar 10 înseamnă „sigur voi merge la vot”, față de 44% în cazul restului eșantionului.